Les Maletes de Walter Benjamin

Les maletes de Walter Benjamin

 
Dispositius migratoris. Berlín-Bordeus-Barcelona-Madrid-Portbou
 
Sala de duanes. Estació Internacional de Portbou24.09 - 2016.10.23
 
L'exposició sorgeix d'un projecte col·laboratiu entre diferents escoles de belles arts: la Weißensee Kunsthochschule de Berlin (Visuelle Kommunikation. Digitale Medien), l'École des Beaux-Arts de Bordeaux, l'Escola Llotja d'Arts i Disseny de Barcelona i la Casa de Velázquez de Madrid.
 
Els estudiants i artistes residents han creat unes maletes imaginàries partint de la lectura de les Tesis de la Filosofia de la Història escrites per Walter Benjamin (Berlín, 1892-Portbou, 1940) i que s'ha cregut que es trobaven a la maleta durant la seva fugida cap exili, abans de decidir de posar fi a la seva vida el 26 de setembre de 1940 a Portbou, en ser detingut per la Gestapo i en saber que seria repatriat. La història, la memòria i la identitat europea d'avui és el tema de fons d'aquestes maletes que els estudiants han creat pensant a Portbou, passatge de frontera i exili que cobra actualitat davant l'Europa dels refugiats.
El concepte d'història esbossat per Benjamin és totalment actual. L'influx que aquest pensador té en l'àmbit de les arts visuals avui ajuda als estudiants a fer un treball de recerca i interpretació del concepte d'història que reflecteixen en les seves obres/maletes.
 
Portbou és un lloc assenyalat per la Història, la memòria i l'exili, i la mateixa estació internacional és un exemple, ja que per ella van passar milers de refugiats. A la sala de duanes, on se celebra l'exposició, s'obrien i revisaven les maletes fins als efectes del Tractat de Schengen. A aquesta sala, cada dia més en desús, l'exposició permet donar-li un nou ús cultural, ser atracció de visitants per donar a conèixer el poble, fer que sigui un lloc de trobada per a joves i un estímul d'interès públic, social i econòmic per a la població.
 
L'exposició uneix un eix geogràfic benjaminià, amb la participació de Berlín, ciutat on va néixer; Bordeus, ciutat important de França, país que el va acollir com a refugiat alemany i Portbou, frontera espanyola, on va decidir acabar amb la seva vida.
 
L'exposició itinera a la Casa de Velázquez de Madrid al març de 2017 i durant el mateix any a l'Arts Santa Mònica de Barcelona.
 
Pilar Parcerisas
Comissària de l'exposició

Pàgines relacionades: