Taller sobre transferències d'imatges en suport ceràmic

Transferència d’imatges sobre fang

Impartit pel professor Javier Ramos

L’escola Llotja va convidar al professor Javier Ramos a impartir, els dies 18 i 19 d’abril, en els tallers de l’especialitat de ceràmica, un workshop sobre la transferència d’imatges sobre fang. A aquest taller van assistir els alumnes de ceràmica, gravat i serigrafia.

El professor J. Ramos ens va ensenyar diferents tècniques i processos:

Primer ens va mostrar com tractar les imatges informàticament per aconseguir els resultats que desitgem. Després ens va mostrar diferents processos per fixar aquestes imatges directament al fang mitjançant una emulsió fotogràfica. La mateixa emulsió es pot aplicar sobre un alumini on actua de reserva per després ser incidit per un àcid. La planxa resultant és una matriu que pot ser estampada o gofrada sobre el fang.

També ens va mostrar com processar les planxes d’offset i pronto-plate  per, posteriorment, estampar-les en el sistema planogràfic.

Vam treballar planxes de fotopolímer insolant-les directament al sol, vam provar diferents maneres de transferir la imatge d’una fotocòpia directament a la peça ceràmica. Finalment vam aprendre un nou sistema de fer Paperclay o paper de porcellana.

Els resultats del taller han sigut molt interessants, ja que ens ha obert noves possibilitats per enriquir gràficament la nostra obra, i volem agrair, al professor Javier Ramos la generositat amb la qual va compartir amb nosaltres tots aquests coneixements.

Javier Ramos, és llicenciat en  Imatge de les ciències de la informació per la UPM i té una llarga trajectòria en el món de la ceràmica. El seu gran interès pel gravat i la ceràmica i el seu infatigable instint d’investigació l’han portat a ser reconegut com un dels millors experts en el tema de les tècniques d’impressió i reproducció d’imatges sobre materials ceràmics.

http://www.ceramicaygrabado.com.es/

Pàgines relacionades: