Exposició Institut Cervantes de Tòquio. Exposició Espanya x Inshu 20 Aniversari

Inauguració: divendres 17 de gener a les 19:00.
Exposició: fins el 28 de febrer. Tancat el 24 de febrer.

Fa vint anys "El Conservatori de les Arts de el llibre" de l'EASD Llotja va iniciar un projecte d'intercanvi entre l'escola i els fabricants de paper de la ciutat d'Aoya a través de l'Artista Tatsuya Mitani, alumne de l'Escola en aquells moments. La relació de l'Escola amb aquest país ja ve de llarg ja que per els seus tallers han treballat generacions d'estudiants japonesos i s'han realitzat diferents projectes de col·laboració.

 Durant aquests vint anys moltes han estat les exposicions i propostes al voltant del paper japonès, a destacar les exposicions al Centre d'artesania de Catalunya amb motiu del desè aniversari , a l'Institut Cervantes i el Museu d'Aoya del Japó, al Museu Molí Paperer de Capellades, a Prades i Perpinyà i al centre de la Farinera a Barcelona. A destacar també la difusió de les tècniques artesanes del paper amb conferències i tallers. També s'han implicat en el projecte Universitats com la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de València i Escoles d'Art com la Massana o l'Escola d'Art d'Oviedo.
 
Aquesta vegada els paperers japonesos, celebrant el vintè aniversari de l'inici d'aquesta proposta intercultural, han volgut tornar a agasajarnos amb l'enviament de més de cinc-cents fulls realitzats per diferents artesans de la zona, i amb qualitats i mides diferents, utilitzant les fibres pròpies del Japó; Gampi, Kozo i mitsumata. Tot un plaer per a un artista-gravador.
 
Les obres d'aquesta exposició han estat realitzades expressament per a aquesta mostra, tenint en compte l'amplitud de l'espai així com la idea que l'obra estigués lliure de marcs. Ressaltant un concepte potser més oriental del paper, s'intenta mostrar les seves qualitats inherents de transparència, docilitat, brillantor, etc., més difícils de valorar amb la peça emmarcada. Els artistes participants són alumnes i professors dels estudis de gravat i enquadernació, i hem aprofitat l'ocasió per convidar alguns professors d'altres especialitats de l'Escola per apropar l'obra gràfica a altres camps de les Arts plàstiques.
 
El paper és un dels materials més importants en les tècniques que el Conservatori imparteix, i les característiques intrínseques del paper japonès ho fan un suport idoni a les tècniques del gravat. Les peces estan realitzades amb un ampli ventall de tècniques (calcografia, litografia, serigrafia, xilografia, cianotípia). Les obres que es poden contemplar són conceptualment molt diferents, donant a l'exposició un caràcter eclèctic, tant poc habitual en algunes exposicions actuals guiades per paràmetres més establerts. El nexe d'unió de les peces és el diàleg que cada artista estableix amb el paper, factor molt determinant en el resultat final a causa del seu fort caràcter estètic i sensible. en totes elles té gran presència el paper japonès com a mitjà transformador de l'obra.
 
Un cop més l'Institut Cervantes de Tòquio ens obre les portes per poder mostrar al seu país les obres realitzades aquest curs 2019-20, i volem agrair-li que sempre s'ha mostrat obert a mostrar el que per a nosaltres és molt important, la unió de dues tècniques artesanes, de dos països llunyans i propers a la vegada, a través de la mirada artística dels nostres alumnes. Aquesta mostra vol significar per a nosaltres un tancament de cicle, però també una oportunitat per seguir amb el projecte a partir de la nova generació de paperers japonesos i les noves generacions d'alumnes de l'EASD Llotja.

Pàgines relacionades: